Loading...

Workshops 2018

Workshops 2018 2018-06-04T19:31:15+00:00

Voor alle workshops geldt dat er beperkt ruimte is voor deelname en vol = vol. Voor sommige workshops moet tijdens de festivaldagen worden ingeschreven. Raadpleeg hiervoor de hand-out die bij de kassa te verkrijgen is.

Oesterzwammen telen op je oude koffieprut
Oesterzwammen telen op je oude koffieprutLeuk, leerzaam, lekker en reuze circulair
Je krijgt een leeg melkpak en wat grammetjes broed van de grijze oesterzwam, variant Spoppo. We halen wat verse koffieprut bij het koffiestalletje en mengen dat met het broed. Thuis vul je dat de komende drie, vier, vijf weken aan met je eigen koffieprut en zul je het mycelium zien groeien, met als beloning een vlucht oesterzwammen, die parmantig uit het schroefdopje de kop opsteekt. Je leert in het kort wat theorie en hoe je de Spoppo verwent en hoe je diens groene vijand Trychoderma bestrijdt.

Het is niet per se een winstgevende bezigheid, wel leuk, leerzaam, lekker en reuze circulair.

Cucina Magia
Cucina MagiaVanaf 11.30 elke anderhalf uur een kookdemonstratie, met proeverij
Sinds september 2017 woont Roberta Magri in Doorn . Zij komt uit Varese, een mooie stad nabij het Lago Maggiore en Comomeer. Zij heeft altijd een grote passie voor koken gehad en wat dit met zich meeneemt: creativiteit, “gusto” (smaak), gezelligheid en gezondheid. Na een aantal jaren succesvol kookworkshops te hebben gegeven, is zij recentelijk in Doorn begonnen.
Thema van de recepten is “Gezond met smaak” (lekkere recepten met verse ingrediënten die de basis van het Mediterrane dieet zijn), “Peccati di gola” (“een genot voor de smaakpapillen” voor wie geen last van schuldgevoelens heeft en gewoon wil genieten van het plezier van eten) en “Groente en chocolade” voor de kinderen.
De Natuurkok
De NatuurkokDanielle Berghmans
Vuur en natuur zijn de passies van De Natuurkok. Ze neemt je mee op avontuur naar buiten, waar je tijdens wandelingen leert wat je wel en niet kunt plukken en eten. En koken? Dat doet ze boven een houtvuur en met kolen, waarop potten staan te pruttelen, heerlijk wordt gebakken en nog meer. Tijdens de workshop vertelt ze over wat je in dit seizoen uit de natuur om je heen kunt eten. Denk daarbij aan planten, kruiden en paddenstoelen. Ook ga je zelf aan de slag. Waarmee? Meld je aan en laat je verrassen door Daniëlle Berghmans en haar team.

Cloo & Leyn
Cloo & LeynWorkshop zelf bereiden van vleesvervangers
Het gebruik van vleesvervangers door Nederlandse consument is het afgelopen jaar met 17% toegenomen. De verwachting is dat dit ook de komende jaren in een vergelijkbare stijgende lijn zal blijven toenemen. Cloo&Leyn geeft in deze workshop inzicht in het eenvoudig zelf bereiden van vleesvervangers. Op basis van diverse ingrediënten en eenvoudige technieken laten ze aan de deelnemers zien dat het zelf maken van vleesvervangers zowel eenvoudig is als de mogelijkheid biedt om eigen fantasie, smaak en interpretatie te gebruiken.
Culigarden en fermenteren
Culigarden en fermenterenCloo&Leyn
Cloo&Leyn zal naast de workshop Vleesvervangers tijdens FOODproof ook de workshop Culigarden & Fermenteren verzorgen.

Een tuin biedt een diversiteit aan groenten. Wat kunnen we er mee, hoe gooien we zo weinig mogelijk weg. Het is belangrijk dat we bewuster omgaan met onze voeding. 50% van ons voedsel wordt weggegooid. Hoe kunnen we dit veranderen?

Fermenteren is een prachtige techniek waardoor men met o.a. restverwerking mooie gerechten kan maken.

In de workshop Culigarden & Fermenteren zullen de bezoekers zelf hun fermentatie brouwsels maken onder leiding van een ervaren chefkok. Iedere deelnemer neemt na afloop zijn eigen fermentatie weckpot mee naar huis.
Zorg er dus voor dat je deze inspirerende workshop niet mist!

Moestuinwandeling
MoestuinwandelingDoor vrijwilligers van Bartiméus
De Historische buitenplaatstuin van Hydepark wordt tegenwoordig door Bartiméus benut als dagbesteding voor haar cliënten. De moestuin is daarom volledig aangepast op het leven en werken met een zichtbeperking. Vrijwilligers van Bartiméus geven tijdens FOOD een rondleiding over de tuin en vertellen je alles over deze bijzondere plek. Moestuinwandelingen zijn voor mensen van alle leeftijden en starten op het halve uur, dus 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 en 16.30 uur.
Hoe je groene koffiebonen zelf thuis brandt en waarom je dat zou doen
Hoe je groene koffiebonen zelf thuis brandt en waarom je dat zou doenVoor lekkere, zuivere koffie
We bekijken en bespreken de koffieplant, de koffiestruik en de koffieoogst en inspecteren daarna verschillende soorten groene koffiebonen. Die branden we op drie verschillende manieren, met waarschijnlijk ook drie verschillende smaken als resultaat. Met een beetje geluk wil het koffietentje verderop daar wel een kopje van zetten.
Zelf koffiebranden kost wat tijd, maar je drinkt voortaan wel lekkerder, zuiverder en goedkopere koffie.