Loading...

Vijftien scholen doen mee aan de Dance Battle 4 Peace

Duizend headspins en pirouettes op de Utrechtse Heuvelrug

Vijftien scholen doen mee aan Dance Battle 4 Peace

Dansen met 750 medescholieren uit zeven dorpskernen op de Utrechtse Heuvelrug: dat gebeurt op 21 september (Internationale Dag van de Vrede) tijdens DanceBattle4Peace. Nooit eerder was er zo’n groot dansevenement in de Utrechtse Heuvelrug. Het danspodium is het weiland bij Kasteel Maarsbergen, in samenwerking met het Amsterdamse dansgezelschap de KISSmoves. Een initiatief van Stichting 100% Heuvelrug in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Vrede van Utrecht op School
Vrede van Utrecht op School laat kinderen op actieve wijze kennismaken met de Vrede van Utrecht. Deze wereldvrede uit 1713 was zo bijzonder omdat hij door praten in plaats van vechten tot stand kwam. Vrede door dialoog is daarom het kernthema in het onderwijsprogramma van Vrede van Utrecht dat aansluit bij geschiedenis, kunst en cultuur, vredeseducatie en burgerschapsvorming. In de Dance Battle 4 Peace gaan de kinderen al dansend met elkaar in dialoog om vervolgens te komen tot hun eigen Vrede van Utrecht.

Dansen is Cool
“Er is in de regio weinig aanbod van culturele activiteiten voor de jeugd. We hebben daarom gekozen om dit jaar met urban dance aan de slag te gaan. Met dans kunnen jongeren hun talent ontwikkelen en door de dance battle wordt saamhorigheid gecreëerd door verschillende dorpskernen”, aldus Annelou Evelein van Stichting 100% Heuvelrug. Er doen 750 kinderen uit groep 5 en 6 van vijftien basisscholen mee. Het is de bedoeling het event de komende jaren voort te zetten met een talentgroep tot en met 2013: de viering van de Vrede van Utrecht.

Dancing with the kids
Door tv-programma’s als ‘So you think you can Dance’ en ‘Dancing with the stars’, maar ook

door het JongDansFestival, is dansen steeds populairder geworden onder de jeugd. Door samen te werken met het dansgezelschap de KISSMoves krijgen de kinderen op een hoog niveau dans aangeboden. De dansvoorstelling Strauss is Cool, die de kinderen voorafgaand zien, leert dat binnen de dansdisciplines je iets van elkaar kan overnemen, zonder je eigen identiteit te verliezen.

Stichting 100% Heuvelrug

In de aanloop naar 2013, het jaar waarin het verdrag van de Vrede van Utrecht 300 jaar bestaat, organiseert Stichting 100% Heuvelrug diverse activiteiten. De Stichting heeft als missie om als verbindende factor op te treden bij de reeds bestaande culturele initiatieven en organisaties in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en om cultuurbereik en –participatie te vergroten.

Informatie:

Het evenement is op 21 september 2011: de 30ste ‘Day of Peace’. Publiek is in verband met de reeds grote hoeveelheid aanwezige mensen niet welkom, pers uiteraard wel. Neem voor meer informatie over de Dance Battle 4 Peace contact op met projectmedewerker Henriette Graveland, henriettegraveland@yahoo.com, 06 – 24209783. Voor algemene informatie over stichting Vrede van Utrecht neem dan contact op met Lonneke Laurant, medewerker pers & publiciteit lonnekelaurant@vredevanutrecht.nl, 030-2393895

Dance Battle 4 Peace is een samenwerking van Stichting 100% Heuvelrug, Stichting Kunst Centraal, Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Vrede van Utrecht. Vanaf begin september wordt er op de verschillende scholen gedanst en zijn er workshops: het is voor de pers mogelijk om hierbij aanwezig te zijn.

 

2015-05-12T11:37:17+00:00