Loading...

Persbericht Huis Doorn Landgoeddag

Huis Doorn Landgoeddag op 18 augustus – Kastelentocht & 100% Buitendag
70 aangespannen antieke rijtuigen, beeldende kunst, kindertheater, Smaakplein en veel meer

Tijdens ‘De Huis Doorn Landgoeddag’ op 18 augustus 2013 kunnen bezoekers genieten van de ruim 70 aangespannen antieke rijtuigen van de Kastelentocht. Ook vindt op het landgoed de 100% Buitendag plaats, een gevarieerd programma met onder andere beeldende kunst, poëzie, muziek, kindertheater en het Smaak- en Waterplein. De 100% Buitendag maakt sinds 2010 deel uit van de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht.

Kastelentocht
De derde zondag van de maand augustus vindt in Doorn traditioneel de Kastelentocht Doorn plaats, georganiseerd door de vereniging De Stichtse Aanspanning Doorn. Dit jaar rijden op 18 augustus ruim 70 antieke rijtuigen en koetsen langs de landgoederen en buitenplaatsen van de Stichtse Lustwarande en presenteren zich aan het publiek. Op het Landgoed van Huis Doorn zijn de aanspanningen te bewonderen van 9.30 tot 10.00 uur en van 13.00 tot 14.00 uur op de Middenweide. Het publiek kan de aanspanningen van dichtbij bekijken en met de koetsiers in gesprek gaan.

100% Buitendag
De Stichting 100% Heuvelrug organiseert de 100% Buitendag dit jaar voor de vierde keer met het thema Water als inspiratie. De 100% Buitendag wordt een dag vol van cultuur en smaakbeleving. Flor d’Luna brengt op gepassioneerde wijze traditionele Portugese muziek en muziek uit Latijns Amerika ten gehore vanuit het idyllische kapelletje op het landgoed. De Angolese zangeres Yaso Romero Fernandes zorgt voor een adembenemend optreden Chanson d’Eau vanuit een drijvende lelie op de slotgracht. Op het Waterplein in de moestuin kan de bezoeker alles over water leren, kopen en proeven.

Schrijvers, waaronder de Poëzie Kring Scherpenzeel, trakteren de toehoorders op poëzie en verhalen. Verschillende kunstenaars zijn verspreid op het landgoed aan het werk. Cultuur- en natuurorganisaties laten de bezoekers de oude moestuin zien, ontdekken en beleven. Het tabaksteeltmuseum is aanwezig met een tabaksschuur op wielen en toont hoe de tabaksteelt vroeger verwerkt werd. Ook worden op de 100% Buitendag rondleidingen in het kasteel gegeven.

Lotte Kraaijeveld heeft een interactieve mini voorstelling ‘Kruipen waar je (niet) gaan kan’ over durven en kiezen voor kinderen. In de oude moestuin geeft Ron Venout een muzikale vertelvoorstelling met grappige liedjes en verhalen over ‘de kikker die al het water op at’. Ook is de tekenfilm ‘Ponyo’ te zien, waarin het verhaal vertelt wordt van de 5 jarige Sosuke die vriendjes wordt met een goudvis.
Lekkernijen die op het Smaakplein worden aangeboden, zullen uw reuk en smaakpapillen aangenaam verrassen. Versgebakken belegd brood, Griekse wijn, échte filterkoffie, Thaise salade, Italiaans ijs, zoetigheden en diverse delicatessen nodigen uit tot een gezellige familiepicknick in de grasweides van het landgoed.

Vrede van Utrecht 2013 ‘The Art of Making Peace’
Op 11 april 2013 is het precies 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht werd getekend. Het vredesverdrag betekende een keerpunt in de wereldgeschiedenis. Vrede en vrijheid kregen een kans door onderhandeling en diplomatie. Dit viert Nederland met een groots internationaal programma met de titel ‘The Art of Making Peace’: muziek, theater, spektakel, tentoonstellingen, literatuur, beeldende kunst en conferenties, met de Universiteit en (Hoge)scholen van Utrecht, op de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de verlaten vliegbasis Soesterberg. Het programma verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke kwesties. De 100% Buitendag maakt sinds 2010 deel uit van de viering van de Vrede van Utrecht vanuit de verbindende gedachte van Lucebert ‘Vrede is eten met muziek’

2017-02-07T17:27:51+00:00