Loading...

Maak kennis met CREATE! jurylid Perry Hoogendijk

Hoe oud was je toen je begon met tuba spelen?
Op 9 jarige leeftijd begonnen op de euphonium(tenor tuba). Op ongeveer 16 jarige leeftijd overgestapt naar Bas tuba.

Ben je door iemand geïnspireerd geraakt?
In eerste instantie door mijn vader die tenor tuba speelde in de Koninklijke militaire kapel. Later door de Amerikaanse Tubaist Roger Bobo.

 Hoe ben je bij het Koninklijk Concertgebouworkest terecht gekomen?
In 2004 overleed, vlak voor zijn pensioen, de toenmalige Tubaist Donald Blakeslee. Hij heeft 40 jaar op de tuba positie gezeten. Dus toen het proefspel kwam was deze positie zeer geliefd bij meerdere generatie’s Tubaisten. Ook ik droomde al lang van deze positie, mede omdat zowel het orkest, als de zaal altijd een magische aantrekkingskracht op me hadden gehad. Op het moment van het proefspel speelde ik als remplaçant mee in het KCO. De dag dat ik het proefspel won zal ik nooit meer vergeten.

Hoe ziet een werkdag er voor jou ongeveer uit?
Maandag, dinsdag en woensdag repeteer ik tot ongeveer 13.00. Vanaf donderdag zijn er concerten: 3, soms 4 per week. Daarnaast geef ik tussendoor les op het Conservatorium (meestal donderdag)

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen tijdens je carrière?
Moeilijk te zeggen,….ik heb tijdens mijn studiejaren veel over de wereld gereisd om de beste docenten op te zoeken. Daarnaast zocht ik altijd naar goede inspirerende medestudenten om me heen. Ik heb altijd geprobeerd open en leergierig te blijven. Uiteindelijk is het een optelsom van alle ervaringen.

Welke ervaring vergeet je nooit meer?
Eerste masterclass bij Arnold Jacobs in Chicago en proefspel KCO.

Hoe bereid jij je voor op een optreden?
Dit kan heel wisselend zijn,… Idealiter probeer ik voor een concert minstens 30 minuten een stevige warming up te doen en vlak voor het begin even rust. In de ochtend doe ik mondstuk oefening in de auto naar Amsterdam. Ter plaatse nog de laatste oefeningen en doorlopen van de partij.

Wie is je favoriete artiest?
Glenn Gould-Piano

Als je mocht kiezen, met wie zou je dan nog eens samen willen werken?
Bernard Haitink

Welke tip zou je de deelnemers van CREATE! Heuvelrug mee willen geven?
Vind de balans tussen kritisch naar je spel kijken en er tevens ook van te genieten. Als muziek, dans  echt je passie is….. nooit opgeven!

2017-02-07T17:27:51+00:00