Loading...

Expert meeting 2018

Expert meeting 2018 2018-05-22T20:12:00+00:00

Praat mee over regionale voeding en zorg op vrijdag 8 juni van 12:00-18:00 uur in de Historische tuin van Bartiméus in Doorn.

Gezonde voeding voor iedereen
De regio Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek kenmerkt zich door een sterke vergrijzing en een groot aanbod van zorginstellingen voor kwetsbare doelgroepen. Onderzoek van de Wageningen University & Research (WUR) toont aan dat voeding een directe invloed heeft op onder andere ouderdomskwalen. Toch beschikt men niet altijd over gebalanceerde voeding. Ook zorginstellingen en maaltijdverstrekkers zijn daar niet altijd op gefocust, ondanks de aanwezigheid van veel lokale voedselproducenten in de regio. De samenwerkingspartners van FOODproof, vinden het belangrijk dat iedereen kan beschikken over gezonde voeding.

Stichting 100% Heuvelrug, Bartiméus, Wageningen University & Research, Alliantie Voeding in de zorg, gemeente Utrechtse Heuvelrug en Rabobank Rijn en Heuvelrug.

Expert meeting - 8 juni van 12:00-18:00 uur
Expert meeting - 8 juni van 12:00-18:00 uur'Hoe krijg je de moestuin naar de keukentafel?'
Naast publieksevenement FOODproof willen wij dit jaar tijdens een expertmeeting de relatie tussen voeding en zorg nader onderzoeken. Deze expertmeeting vindt plaats in de Historische tuin van Bartiméus in Doorn.

Onderzoek Wageningen University & Research
Onderzoek Wageningen University & Research
Stichting 100% Heuvelrug heeft Wageningen University & Research benaderd om studenten te betrekken bij het in kaart brengen van de huidige situatie in de zorgorganisaties omtrent beleid en voedingsbehoeften van ouderen in de regio Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn. Lees het onderzoeksrapport onderstaand.

Uw expertise bij de expertmeeting
Uw expertise bij de expertmeetingTenminste één gezonde maaltijd voor iedereen
Centrale vraag van de expertmeeting is: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat kwetsbare doelgroepen in de regio Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijnstreek elke dag tenminste één gezonde maaltijd krijgen, bij voorkeur bestaande uit regionale producten?
Om deze vraag te kunnen beantwoorden hebben wij u nodig!
Bij de expertmeeting gaan wij graag in gesprek met zorgaanbieders en -instellingen, maaltijdproducenten, leveranciers, distributeurs, koks en patiëntenorganisaties in de regio en nodigen ook u hiervoor van harte uit.
Wij gaan graag in gesprek
Wij gaan graag in gesprek Het beste idee zal worden uitgevoerd
Bij de expertmeeting gaan wij graag in gesprek met zorgaanbieders en -instellingen, maaltijdproducenten, leveranciers, distributeurs, koks en patiëntenorganisaties in de regio en nodigen ook u hiervoor van harte uit.

Goed idee wordt beloond!
Tijdens de expertmeeting dagen wij u uit om, in workshopverband, een concreet experimentvoorstel te ontwikkelen. Een jury bepaalt welk idee of projectvoorstel zal worden uitgevoerd.

Meld u aan
Meld u aanvrijdag 8 juni 2018 – 12:00-18:00 uur
Luister naar interessante sprekers, doe mee aan workshops, laat uw zintuigen prikkelen tijdens een verrassende lunch, ontdek de locatie en verbreed uw netwerk. Kortom, blok in uw agenda: vrijdag 8 juni 2018 – 12:00-18:00 uur
aanmelden kan door een mail te sturen naar: info@100procentheuvelrug.nl met opgave naar welke Ketel de voorkeur gaat: + nummer Ketel doorgeven.

Kosten: deelname aan het programma kost € 35,- excl. BTW.
Dit is inclusief lunch en borrel.

Lunch expertmeeting
Lunch expertmeetingbereid door Koek & Ei Driebergen
Het personeel van Koek & Ei is vol passie en enthousiasme bezig met het horecavak. Dat is op zich al heel mooi en bijzonder. Maar belangrijker nog is dat het personeel grotendeels bestaat uit mensen die in onze huidige maatschappij moeite hebben om mee te komen en niet altijd eerlijke kansen krijgen. Die kans tot ontwikkeling en zinvolle dagbesteding krijgen ze bij KOEK & EI! Wij zijn trots dat Koek & Ei deze middag zorgdraagt voor uw lunch.

Inleiders

Tineke Booi
Tineke BooiUw dagvoorzitter
Tineke Booi is vanaf 2000 zelfstandig adviseur binnen Orka-advies, een netwerk van projectmanagers, bestuurs- en beleidsadviseurs op het gebied van wonen.
Daarnaast is zij actief als:
 voorzitter RvC woningcorporatie Viveste Houten.
 vice voorzitter RvC woningcorporatie WSG Geertruidenberg.
 bestuurslid van de stichting Publiek Debat in Driebergen.
 bestuurslid stichting 100% Heuvelrug.
Dr. Emmelyne Vasse
Dr. Emmelyne VasseDiëtist en onderzoeker in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
Emmelyne Vasse werkt sinds 2012 in Ziekenhuis Gelderse Vallei, tot 2016 als Research dietician daarna als Projectleider van de Stuurgroep Ondervoeding; Ondersteuning van thuiswonende personen met dementie en hun verzorgers om gezond te blijvenb eten: ontwikkeling en evaluatie van een multidisciplinaire interventie om ondervoeding te voorkomen en te behandelen.
Marion Schoenmakers
Marion Schoenmakers Transitie voedselketen/ Klankrijk
Marion Schoenmakers is een zaaier, een verbinder en een voeder. Haar kracht is vraagtekens te zetten bij zekerheden, om een nieuwe kijk te ontwikkelen: telers vanuit hun eigen plek meenemen op de ladder van duurzaamheid, elk jaar een stapje verder, hen uitdagen om onderzoekend andere teelttechnieken en methoden van bereiding te implementeren.
Odine van de Rest
Odine van de RestWageningen Universiteit
Odine van de Rest is assistent Professor op het Departement Agrotechnologie en Voedingswetenschappen aan de Wageningen Universiteit.
Zij is afgestudeerd als Voedingskundige en is in 2009 gepromoveerd op onderzoek naar de rol van omega-3 vetzuren bij cognitieve achteruitgang en depressie bij ouderen. Haar huidige onderzoek richt zicht op de rol van voeding in de bredere zin in relatie tot leeftijd gerelateerde
cognitieve achteruitgang.
Jopie Nooren
Jopie NoorenBestuurder Bartiméus
Jopie Nooren is sinds 2015 senator in de Eerste Kamer der Staten-Generaal. Zij richt zich daar op de onderwerpen die vallen binnen Volksgezondheid, welzijn en sport, Onderwijs, Cultuur en wetenschap en Sociale zaken. Daarnaast is Jopie Nooren sinds 2013 voorzitter van de raad van bestuur van Bartiméus, een expertise-organisatie die mensen met een visuele beperking ondersteunt om het leven te leven zoals zij dat willen.
Thea Dengerink
Thea DengerinkProject coördinator historische moestuin Zuylestein en tuinhistorisch onderzoeker
Thea Dengerink is een organisator, een pro-actief denker en grondig onderzoeker. Op dit moment doet zij samen met Wageningen University & Research een onderzoek naar permacultuur; de wetenschap voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Dit onderzoek heeft als doel om 12 maanden per jaar te kunnen produceren in de moetuin.
Ron van Dijk
Ron van Dijk Biodynamische glasgroente teler/ Groenland Organics
Ron van Dijk is sinds 1995 eigenaar van twee biologisch kasteeltbedrijven. Als biologisch kasgroente teler, maar ook als voormalig bestuurder en huidig lid van de raad van commissarissen van Nautilus Organic is Ron van Dijk een betrokken bio-teler in hart en nieren.

Ketels

Referent Nigel Siebelink
Referent Nigel Siebelinkaccount manager Fa. Driessen Food
Nigel Siebelink is sinds 2015 werkzaam als account manager bij Driessen Food, een familiebedrijf dat sinds 1899 een totaal vers leverancier is voor de gastronomie. Driessen Food blijft op alle fronten innoveren. In assortiment, techniek, kennis en in service.
Co-referent Lotte van Laatum
Co-referent Lotte van LaatumSocial designer
Lotte van Laatum is sinds 2005 zelfstandig ontwerper. Lotte werkt op dit moment aan de ontwikkeling van haar eigen interieur collectie maar daarnaast
werkt zij ook in opdracht van diverse bedrijven en organisaties. Tevens is Lotte gastdocent meubelontwerp aan ArtEZ bachelor Interieur Architectuur.
Referent Mirjam de Groot
Referent Mirjam de GrootHoofd hoteldienst Ziekenhuis Gelderse Vallei
Mirjam de Groot is sinds 2017 hoofd hoteldienst Ziekenhuis Gelderse Vallei, in 2016 uitgeroepen tot “Beste ziekenhuis van Nederland in voeding”. Goede voeding in ziekenhuizen is cruciaal. Het leidt tot een sneller herstel en korter verblijf. Mirjam Groot: “Onze wens is dat meer ziekenhuizen dit voedingsconcept gaan gebruiken. Omdat het goed is voor de gezondheid en herstel van patiënten.”
 Co-referent: Bas Cloo, chef-kok
Co-referent: Bas Cloo, chef-kokAmbassadeur Dutch Cuisine
Bas Cloo is Mede-eigenaar Cloo&Leyn groentelab en specialist in de rol van gastronomie in een duurzaam voedselbeleid. Daarnaast is Bas Cloo een van de oprichters van “Dutch cuisine”, de koksbeweging die de Horeca en consument leert om met meer trots te kijken naar de Nederlandse eetcultuur en de agrarische rijkdom.
Co-referent: Mies Loogman
Co-referent: Mies LoogmanOntwerper
Mies Loogman is in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en in datzelfde jaar gestart met haar eigen bedrijf dat zich richt op informatie-ontwerp en probeert complexe informatie toegankelijk en tastbaar te maken voor een breder publiek. Zij voelt de behoefte om mensen in ontwikkelingen te betrekken die niet gemakkelijk begrepen worden door niet-
deskundigen.
Referent: Pieter van der Groep
Referent: Pieter van der GroepVoorzitter van Verpleeghuis Bovenwegen
Pieter van der Groep is Voorzitter  CR van Verpleeghuis Bovenwegen in Zeist, onderdeel van de Warande organisatie met verpleeghuizen in Zeist, Bilthoven en Houten.
Tevens is hij lid van de Centrale Cliëntenraad van Warande.
Co-referent: Eline van Deurzen
Co-referent: Eline van Deurzen Bartiméus
Eline van Deurzen is coördinerend begeleider wonen bij Bartiméus. Vanuit haar verantwoordelijkheden is ze al langere tijd actief op het gebied van voeding binnen de sector wonen op Bartiméus. Onder andere in een project waarbij Bartiméus van eten uit de keuken naar eten op de groep is gegaan.
Naomi Jansen
Naomi JansenOntwerper
Naomi Jansen is in 2016 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven en direct haar eigen onderneming gestart. Het primaire thema van haar ontwerpen voedsel, stil staan bij hoe we met voeding omgaan. Voeding is ten eerste brandstof voor ons lichaam maar heeft nog veel meer aspecten, hiervan wil zij mensen bewust maken; het sociale aspect van mensen samenbrengen met voedsel, het verhaal achter streekproducten, of de psychologie achter voedsel.
Referent: Joris Schildknegt
Referent: Joris SchildknegtChef-kok bij Joris Kookt!
Joris Schildknegt verliet in 2000 zijn restaurant om een eigen cateringbedrijf te starten: Joris Kookt! Dit is en blijft een eenmansbedrijf waar hij met veel liefde en passie kookt voor mensen. Joris wil zijn gasten vooral gelukkig maken!
Co-referenten: Ottonie Roeder & Anastasia Eggers
Co-referenten: Ottonie Roeder & Anastasia EggersDesigners
Ottonie von Roeder en Anastasia Eggers beiden in 2017 afgestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. Op dit moment zijn ze werkzaam als freelance graphic designer en samen bezig met een bijzonder concept; Cow & Co dit concept gaat over een groep koeien dat een eigen bedrijf wil starten. De koeien transformeren zichzelf in zelfvoorzienende machines voor de melkproductie.