Loading...

Designers FOOD-PROOF 2018

Designers FOOD-PROOF 2018 2018-05-22T20:10:40+00:00

Hier vindt u een overzicht van alle innovatief designers die aanwezig zijn op FOODproof 2018

Gouda Embargo
Gouda Embargo Anastasia Eggers
Anastasia Eggers onderzoekt de absurditeit van een door top-down opgelegde weerstand tegen gastronomische culturen van andere landen die wordt ondersteund door het langzaam groeiende fenomeen van voedsel-nativisme. Een land dat trots is op zijn traditie zonder te weten hoe die tradities tot stand kwamen. Dit werk gaat over opnieuw te kijken naar het begrip culinaire identiteit en haar traditie. Het werk toont culturele spanningen en de fricties van globalisering in het tijdperk van toenemend nativisme. In een wereld waar grenzen gesloten zijn, maar het verlangen naar geglobaliseerde producten nog steeds bestaat, is Sonya, een fictief personage uit het jaar 2032 en een product van globalisering, op zoek naar manieren om met deze tegenstrijdigheid om te gaan.
Cow&Co
Cow&Co Anastasia Eggers and Ottonie von Roeder
Cow & Co is een concept geïntroduceerd door een groep koeien die een eigen bedrijf wil starten. De koeien transformeren zichzelf in zelfvoorzienende machines voor de melkproductie. Methaangas dat uit hun pens wordt verzameld, wordt gebruikt als brandstof voor de melkmachines. De dieren bewegen zich ieder in de groene ruimte van een stad en gebruiken een online dienst om verbinding te maken met hun klanten. Met de dienst kunnen mensen eenvoudig een koe van hun keuze lokaliseren en verse melk krijgen. De koeien zijn uitgerust met een welzijnssensor waarmee ze hun klanten kunnen beoordelen, maar ook de gegevens kunnen gebruiken voor technisch, diergeneeskundig en voedzaam onderhoud.
Brum
BrumBram van Oostenbruggen
Tijdens de Dutch Design Week 2017 is een tof nieuw product, ‘BRUM’, gelanceerd. Een fles waarmee iedereen in de woonkamer sterke dranken kan laten rijpen naar een smaak die zich kan meten met de grote jongens. Een deel van de fles is afgezaagd en vervangen door een eikenhouten plank die direct contact maakt met de inhoud. BRUM, een fusie tussen fles en vat.”
Chance for Information - Gene Machine
Chance for Information - Gene MachineMies Loogman
De laatste jaren is er een tegenstrijdig beeld ontstaan tussen de realiteit van plantenveredeling en de voorstelling die men ervan heeft. Als dochter van een bloemkoolveredelaar zag ontwerpster Mies Loogman een kans om het publiek op een leuke en verfrissende manier te informeren over het onderwerp genetische modificatie. Een blinkende en rinkelende fruitautomaat nodigt gebruikers uit een kans te wagen door op de knop te drukken. Als er drie gelijke afbeelding op het scherm eindigen, wordt er een bonnetje geprint dat ingewisseld kan worden voor een aantrekkelijke kaart met een behapbaar stukje informatie. Loogman ziet de machine als een methode die op onderwerpen vanuit een ander perspectief bespreekbaar maakt.
Dining Toys
Dining ToysRoxanne Brennen
Ons brein reageert op seksuele handelingen maar ook van het genieten van eten, het maakt dan endorfine aan. Seks en eten maken deel uit van de menselijke dierlijke instincten. In de westerse beschaving is het eten met etiquettes vastgelegd. Het servies dat we gebruiken, creëert grenzen binnen het gebruik ervan. De ervaring van eten kan sterker worden als we de controle zouden verliezen. Met een set van speels en sensueel servies geïnspireerd op seksualiteit, biedt Dining Toys ons de speelsheid en ontdekking die we hebben verloren. Het zijn ontdekkingstools om het plezier van eten te vergroten door intimiteit, sensualiteit en seksualiteit.
Symbolische objecten van keramiek en zout kristallen
Symbolische objecten van keramiek en zout kristallenBrit Melach
Het project is een collectie van symbolische objecten van keramiek en zoutkristallen in verschillende vormen. Het keramiek toont het verhaal van het zout als een belangrijk product binnen onze geschiedenis, ook binnen de context van oorlog en vrede. Het project reflecteert de relaties, afhankelijkheid en de waarde van natuurlijk bronnen voor de mens.

The meat factory
The meat factoryShahar Livne
Wanneer een dier industrieel geslacht is, wordt het bloed afgetapt. Industriële voedseladditieven worden aan het vlees toegevoegd om het weer aantrekkelijke te maken: textuur, kleur en geur en smaak. Het “Meat Factory” project is een serie experimenten met het doel om de tegenstrijdigheid tussen mooi en walgelijk te benadrukken, waarbij het bloed gebruikt wordt als materiaal en voor de toepassing van kleur. De experimenten hebben geresulteerd in twee producten: Het gebruik van bloed als inkt en het creëren van bio plastics, gemaakt van voedseladditieven.
Brit Melach
Het project is een collectie van symbolische objecten van keramiek en zout kristallen in verschillende vormen. Het keramiek toont het verhaal van het zout als een belangrijk product binnen onze geschiedenis, ook binnen de context van oorlog en vrede. Het project reflecteert de relaties, afhankelijkheid en de waarde van natuurlijk bronnen voor de mens.
Genees Smakellijk
Genees SmakellijkNaomi Jansen - Voedselapotheek
Genees Smakelijk is een food experience waarbij de relatie tussen voeding en gezondheid aan de kaak wordt gesteld. Neem een kijkje in de toekomstige keuken van het ziekenhuis en laat je meenemen in deze unieke culinaire ervaring. Genees Smakelijk is een diner waarbij voeding, gezondheid en design samenkomen op jouw bord en alles daaromheen. We werpen een blik op de toekomst van lekker en gezond eten in de zorg, want de beste dokter staat in de keuken! Als bezoeker of patiënt schuif je aan tafel en wordt je ‘aan het infuus gelegd’. Je maakt de keuze uit 4 verschillende behandelingen/gerechten. Bijvoorbeeld
1. lichaamsreinigend 2. weerstand verhogend 3. stoelgang bevorderend 4. Bloeddruk verlagend

Voor het gerecht vragen wij een bijdrage van € 5,-.

Amuse Gueule - blind proeven
Amuse Gueule - blind proeven Ottonie von Roeder
Het onderzoeksproject Amuse-Gueule – blindproeven is een verkenning van gezamenlijk eten van blinden en niet-blinden mensen. Drie objecten zijn ontworpen die de ‘gezelligheid’ aan tafel ondersteunen en de perceptie van voedsel vergroten, ongeacht of iemand blind is of niet. De porseleinen schalen bevatten een gat aan de zijkant die bedekt is met een dun siliconenmembraan. Zo kan men de textuur en temperatuur van de schaal door het membraan voelen. Het geurende bestek prikkelt de zintuigen en stimuleert de eetlust. Daarnaast geeft zij een sensuele toevoeging aan het gerecht. Het glas is versierd met een bel, die een speelsheid geeft aan het eten. Daarnaast vibreert het glas als er gebeld wordt.

Amuse-Gueule – blind tasting is genommineerd voor de Nieuwkomer Innovatieprijs Altenpflege 2015.