Loading...

Food, smaken van de Heuvelrug 6 & 7 juni 2015

Het festival FOOD, smaken van de Heuvelrug op Landgoed Zuylestein en op Kasteel Amerongen neemt de bezoeker mee naar het  verleden, heden en de toekomst van de eetcultuur op de Utrechtse Heuvelrug. Verschillende culturele activiteiten voor jong en oud belichten de eetcultuur vanuit verschillende hoeken. Kinderen kunnen mee doen aan een receptenwedstrijd! Inzenden t/m 3 juni mogelijk.

De Utrechtse Heuvelrug heeft  door haar ontstaansgeschiedenis een unieke eetcultuur ontwikkeld in de voorgaande eeuwen. Deze eetcultuur met bijbehorende moestuinen, gewassen, eetgewoontes en tradities zijn anno 2015 echter in de vergetelheid geraakt. Het festival FOOD: smaken van de Heuvelrug laat de inwoners van de Utrechtse Heuvelrug opnieuw kennismaken met deze ‘verdwenen’ cultuur en inspireren deze kennis te gebruiken om gezond en authentiek te koken en eten.

De geschiedenis van het landschap en de natuur en de manier waarop bewoners het landschap inrichtten en gebruikten, vertelt ons meer over de eetcultuur. Kenmerkende elementen voor de Utrechtse heuvelrug zijn de boerenbedrijven, de tabaksschuren en de buitenplaatsen met moestuinen. Dit zijn belangrijke elementen van het cultureel erfgoed van de Utrechtse Heuvelrug.

Een aantal buitenplaatsen restaureerden de moestuin en bracht de vergeten groenten terug. Hiermee werd een belangrijk onderdeel van ons culturele en historisch erfgoed ontsloten. Het biedt de mogelijkheid om de eetcultuur op Utrechtse Heuvelrug in beeld te brengen, te beschrijven en te beleven op historische erfgoedlocaties.

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni belichten culturele activiteiten de eetcultuur van verleden, heden en toekomst vanuit verschillende hoeken op Landgoed Zuylestein en Kasteel Amerongen.  Voor alle activiteiten: zie programma.

.

Kasteel Amerongen

Zondag 7 juni 12.00 tot 17.00 uur
Toegang: 5 euro (entree eenmalig per dag: geldig voor zowel landgoed Zuylestein als kasteel Amerongen) kinderen gratis (let op: pinnen niet mogelijk).

Drostestraat 20
3958 BK Amerongen
tel. 0343-56 37 66
info@kasteel-amerongen.nl
www.kasteelamerongen.nl

Landgoed Zuylenstein

Zaterdag 6 en zondag 7 juni 12.00 tot 17.00 uur
Toegang: 5 euro (entree eenmalig per dag: geldig voor zowel landgoed Zuylestein als kasteel Amerongen) kinderen gratis (let op: pinnen niet mogelijk).
Zondag 7 juni 17.30 tot 20.30 uur Moestuindiner bereid door Streekrestaurant De Pronckheer. Reserveren: www.pronckheer.nl.

 

 

Rijksstraatweg 5-9
3956 CH Leersum
tel. 0343-45 48 85
info@landgoed-zuylestein.nl
www.landgoed-zuylestein.nl

Doe jij mee aan de receptenwedstrijd voor het meest creatieve recept met ingrediënten van de Heuvelrug? Hier kan je ideeën op doen voor recepten, inspirerende websites en adressen van boerenwinkels, landgoedwinkels, fruitgaarden en molens. Je kunt tot en met 3 juni a.s. je recept inleveren!

Recepten

Heb je nog geen idee wat voor soort recept je wilt maken? Klik hier voor basisrecepten voor taart, ijs en pizza. En voor ingrediënten die je verder kan gebruiken om het recept superlekker en creatief te maken!

Ingrediënten uit de natuur
In de natuur kan je veel eetbare planten, bessen, noten en vruchten vinden. Leuk en bovendien gratis! Je kunt eetbare planten zoals paardebloemen en viooltjes vinden in de weilanden in de Langbroeker Wetering, beukennootjes en tamme kastanjes in het bos, bramen in het buitengebied en vissen vangen in de rivier. Klik door en laat je inspireren door leuke websites en boeken over ingrediënten uit de natuur en bijbehorende recepten.

Check altijd eerst met je ouders, de juf of een volwassene die je goed kent voor dat je iets eet dat je gevonden hebt in de natuur!

Leuke adressen voor ingrediënten van de Heuvelrug
Je kunt in de buurt heel veel ingrediënten van de Utrechtse Heuvelrug vinden, zoals groenten, kruiden en fruit uit een biologische moestuin, melk, kaas en eieren van de boer, meel van de molen, honing, jam en fruitsappen uit een landgoedwinkel of appels, kersen en pruimen uit een fruitgaard. Klik hier naar een lijst van handige adressen in de buurt.

.

2017-05-10T08:45:47+00:00